lördag 30 november 2013

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, September 2013

O och jag har ätit lite restaurang i sommar, här kommer favoriten alla kategorier: Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. 

O bor bara en timmes bilfärd bort från denna underbara restaurang och han har pratat om den så länge jag kan minnas, så när ett bord droppade av tog vi tillvara på chansen att äta hos Daniel Berlin. 


Underbart porslin!
Majssoppa
Lökchips
Örtkräm med bränt lökpulver
Grönsaker torkad torskrom och krondill
Vaktelägg och lufttorkad skinka 
Oxhjärta och torkat lår
Tupplever
Svamp, körsbär och plommon
Must
Bröd från det lokala bageriet
Lagrat smör
Torsk, ättika, pepparrot och persilja
Betor, Björnbär och alger
Sju sorters kål och bakad äggula
Daniel slevar upp brynt smör
Sju sorters kål, bakad äggula och brynt smör
Daniel skär rotselleri bakad i öppen eld
Rotselleri, mjölk och ost
Palsternacka, rökt märg och blommor
Hallonjuice
Svedda lökar, färska hasselnötter och buljong
Vaktel, nyponpuré och svartrot
Vaktelhjärta
Kalvbräss, potatispuré, stensopp, harsyra och tallbarr
Lammdiafragma, pumpa, blommor, örter och kallpressad pumpajuice

Fryst päronjuice och vattenkrasse
Jordgubssaft
Fryst mjölk, discovery och kolasås med rosmarin
Blåhallonsorbet, råmjölk, maltkrisp och färska hallon
Kenya AA i växthuset
Skånska småkakor
Eftersläckare #1
Fortfarande lite ungt, men börjar bli riktigt bra. 
Eftersläckare #2
Alltid lika gott! Elegant och 10:orna kommer bli sjukt bra!  
För att summera ihop det hela så måste jag kort säga att det är min absolut bästa restaurangupplevelse hittills, slår Saison (SF), Frantzén (Sthlm), Oaxen Krog (Sthlm) ganska stort! Visst finns det vissa rätter som sticker ut från tidigare nämnda besök, men jämnheten i maten och hela Daniels koncept är "outstanding" för att använda WSET-termer.


Bästa rätt: Lammdiafragma & Sju sorters kål.
Sämsta rätt: Ingen.
Bästa kombination: Vi drack mustpaket, inget som stack ut men det var inga dåliga kombinationer heller. Äppelmusten till den lite söta Rotsellerin fungerade dock riktigt bra.


Daniel vi ses nästa vecka igen, då för en viltmiddag som endast serveras i tre dagar!



Erik

onsdag 20 november 2013

Olivier Cousin - La Groulle 2012 (A.O.C?)

Olivier Cousin, vinmakaren som de senast två åren skapat mycket rabalder i vin-världen och som för cirka en månad sedan var i rättegång för sin AOC (Anjou Olivier Cousin)- märkning av sina Vin de France- viner. Bland annat... Läs hela storyn hos Wineterroirs här och här, och Jancis som såklart följt det från början (där finns även länkar till fler artiklar om ärendet). Anyways; Olivier riskerar 2 års fängelse och/eller 40,000 euro i böter för att ha bråkat med de franska myndigheterna. 



Nu till vinet! 
Köpt hos en caviste i Saumur häromdagen, 26€ för en magnumflaska. Druvan är Grolleau och årgången är 2012, inget tillsatt svavel och i övrigt väldigt naturlig vinmakning; häst i vingården och gamla fat i vinkällaren etc.. 
Dricks ur plastglas på F1-hotell utanför Tours och jag tvivlar på att de ger vinet rättvisa, men i alla fall... På näsan kommer det först bara brettanomyces men efter en tids luftning i plastglas och flaska kommer en charmig rödbärighet som följs upp med färska örter och peppar. Okomplicerat, gott, konstigt och förmodligen inget som någonsin skulle kvala in på Systembolaget eller, för den delen, tilltala den gemene vindrickaren. Hög syra, saftig struktur, charmig näsa och snälla tanniner gör att det här vinet åtminstone tilltalar mig! 



Erik