söndag 29 september 2013

Grythyttan, Krug 1995 och Massetto 2001

Har hunnit med en liten visit till Grythyttan i sommar också, för att se J som tävlade SM, dock missade jag finalen pga jobb men efterfesten hann jag till! Så efter en kväll/natt med hårt och gott drickande (Dom P. 03, Cantillon Blåbär, Jamet Côte-Rôtie 09 m.m.). Tog vi en lugnare dag två och bestämde oss för att äta middag på gästgifveriet. Som lite fördrink i salongerna korkade vi upp en Krug 1995 som legat på kylning sen förmiddagen, fruktansvärt trevligt vin som har utvecklats superbt sen jag drack den för två år sedan. Sköna nougat-toner, mogen gul frukt, vita blommor och "mineral". På paletten återfinns den uppfriskande "Krug-syran" som gör att man bara vill dricka ytterligare en stor klunk. 95 är verkligen ett favoritår i Champagne för mig, väldigt tilltalande redan nu och är verkligen en förbisedd årgång till förmån för storebror 96.




Till middagen lyckades vi peta i oss en Meursault som jag glömt namnet på och sen även en flaska Massetto 01. Massetton var fruktansvärt bra, otroligt ung och pigg och behöver verkligen ett par år till på rygg för att komma till sin rätt. Mycket mörk solmogen frukt, bra integrerad ek och en riktigt stor kropp. Gott! Maten kan väl få sig ett par ord också; kall, söt och trött. Bästa på hela middagen var knäckebröden med kalixlöjrom som vi fick till Champagnen. 




Och just det! Stort grattis till Arvid Rosengren som idag kammade hem EM i Sommellerie!!



Erik 

söndag 15 september 2013

Pubologi och uppdatering på blogg-fronten.

Börjar bli mer en matblogg än en vinblogg det här, eller snarare ingen blogg alls. Jag vet inte hur jag känner för det, jag vill blogga mer men tiden finns inte och fokus på anteckningar och fotografier när vin inmundigas finns inte.

I vilket fall som var jag i Stockholm för någon månad sedan, måste varit när jag kom hem från en vecka i Bourgogne. Jag stämde möte med mina gamla sambos Freddan & Murran vi skulle äta på Pubologi i gamla stan. Detta var precis när de ändrat sitt koncept från en massa a la carte och menyer till endast en fem-rätters meny, med två tillägsval.

Kantarell - Smörstekta kantareller med spritärtor, dashi-pudding och sommartryffel.
Gott och inget annat, okomplicerat och jävligt trevligt bara. Till det drack vi Geltz-Zilliken Saar Kabinett 2011, gott och satt som en smäck till.

Kossa - Tartar på ryggbiff, emulsion på grillad lök och krasse.
Enormt gott, en av de bättre råbiffar jag någonsin ätit, slår syster krogen Djurets med hästlängder.
Till detta inmundigade vi Coche-Dury Meursault 2008, jag gillar Coche-Dury...

Gös - Stekt gös, grillad salladslök, gurka och blåmusselbuljong.
Perfekt stekt gös med klassiska tillbehör, buljongen lyfte verkligen rätten när den slog på vid bordet.
Dauvissat 1er Cru Chablis 2008, lite taskigt att dricka det efter Coche-Dury'n och den bleknade i jämförelsen.

Lamm - lammsadel, lammhjärta, variation på jordärtskocka och riven anklever.
Trevligt lamm med fettkappan kvar och mycket kraftiga smaker i rätter överlag, gick bra med mogen C9dp som jag glömt var det ar nu. Behövde vinet för att komma till sin rätt.

Ost - Comté 24 månader, brynt smör, rostad hasselnöt och sommartryffel.
Snuskigt god och enkel ostservering, vi tog den istället för desserten.

Allt detta för 550 riksdaler plus vin, kaffe och sprit. Kvällen avslutades på Svinet med cigarr mer sprit och gott sällskap.

Kossa



Ett par veckor senare gjorde jag och O ett besök på Pubologi, första gången för honom, andra för mig.

Samma meny men andra viner, plus att vi tog även hamburgare och dessert.


Hamburgare - Kolgrillad burgare, tryffelmajonnäs, Manchego och picklad lök.
En riktigt bra burgare helt enkelt, sköljdes ner med öl från Pang Pang.

Plommon - Plommon, mandelkaka, mazarinsmet och mandelmjölkssorbet.
O hade sin bästa dessert upplevelse dittills (han gillar mazariner...)

Viner andra besöket:
Egon Müller Sharzhofberger Kabinett 2005 - Kantarell
Domaine Ramonet Chassagne-Montrachet 2004 1er Cru Boudriotte - Kossa
Dauvissat Chablis Grand Cru Les Clos 2007 - Gös
Gugial Côte-Rôtie Ch. d'Ampuis 2006 - Lamm 
Kino Tsukasa Kishu Kosho Umeshu 5y - Plommon



Lamm




Pubologi får min största rekommendation; för dig som gillar god, vällagad mat utan några större konstigheter.





Erik