fredag 12 april 2013

Eric Bordelet Sidre Brut Tendre 2012

Cider, jag gillar cider! Särskilt när den är från Bordelet! Cider och Poiré är lite mitt kall här i livet, och jag har haft några av mina bästa dryckesupplevelser när jag druckit det och då Bordelet framförallt, men även Dupont, Fremont och Baron tillhör favoriterna. 



Eric Bordelet till i södra Normandie i utkanterna av Domfrontais, där han biodynamiskt brukar 15ha med äppel- och päronträd, han har cirka 20 äppelsorter och 15 päronsorter.  Allt handskördas, även alla äpplen vilket inte är så vanligt, i korgar om en kubikmeter som sedan ställs i torra lokaler för frukten ska torka ett par veckor. Frukten krossas och pressas, efter det låter man fällningen lägga sig och man rackar över till nya kärl ständigt under jäsningsprocessen för att få en så klar must som möjligt. Efter viss filtrering förs den fortfarande jäsande musten över till flaska där den inom några veckor bildar bubblor. Detta är tillvägagångssättet för alla versioner av hans cider och poiré, skillnaden ligger i jordmån, ålder på träden och vilken restsötma de har när de buteljeras.  



Eric Bordelet Sidre Brut Tendre 2012 är hans halvtorra cider med en alkoholhalt på 4%. Till en början så är den ganska skitig men det ordnar upp sig efter ett tag i glaset, eller egentligen är den nog renare än den mesta cider på denna jord men jag är så bortskämd med att alla hans bättre produkter är sådär tok-über-rena á la champagne, men detta är hans enklare cider så han slipper undan. Åter till cidern; efter ett tag i glaset kommer den härliga koncentrerade frukten fram i doften likaså på paletten har den här drycken ett stort djup och bra koncentration. Syran är i god balans med sötman och eftersmaken är lagom lång med ett visst tanninbett i avslutet. Gott att bara trycka i sig i goda vänner lag, hurra för Bordelet, hurra för riktig cider!  



Erik

2 kommentarer:

  1. Mycket trevligt inlägg! Det dricks för lite bra cider. Bra påminnelse!

    SvaraRadera
  2. Största bristvaran i Sverige! Och inte lätt att beställa från utlandet heller, en importör á la barolobrunello.de skulle vara underbart! Tänk cidrepoiré.de!!

    SvaraRadera