lördag 5 januari 2013

Château Cheval Blanc 1978

Andra vinet i miniserien Bordeaux: Cheval Blanc. Cheval Blanc behöver förmodligen ingen närmare presentation mer än att vi pratar Cabernet Franc-dominans och inte Merlot som är normen i St. Emilion. Just 1978 är ett "helt okej" år med en svag vår som bjöd på sen blomning och en följande sommar som var blandad med lite regn och sol. Hösten blev dock varm och torr och till skörden visade det sig att året blev bra.




Då ska vi se, till glaset! Pang rakt upp i näsan, gröna örter, körsbär, bra cigarrlåda en liten ton av brett och kokta grönsaker i bakgrunden. Underbart aromatiskt och flörtigt, känns fortfarande ungt och det är Cab Franc-örtigheten vinet lever på. På paletten landar ett vin som har riktigt små tanniner av hög kvalitet, vinet bjuder på en av de bästa strukturer som jag känt på länge. I smaken hittar jag mognare toner och läder, choklad samt kaffe dominerar, med snygga örter och lite brett i avslutet. Gott som tusan!

Sedan kan priset diskuteras, 275€ visst det är inte mycket pengar för en flaska Cheval men det är fortfarande mycket pengar...

Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar