torsdag 13 december 2012

Pian dell'Orino - Rosso di Montalcino 2010 "Bassolino"

Pian dell'Orino har jag skrivit om ett par gånger innan och ett besök på gården har jag också hunnit med. Caroline och Jan jobbar biodynamiskt och så naturligt som det bara går, här kan man verkligen säga att vinet görs i vingården. Druvorna handskördas alltid, denna gång från vingården Pian Bassolino, 14 åriga stockar ca 350 meter över havet. Druvorna avstjälkas och får sedan jäsa i fat där temperaturen hålls runt 28°C. 3 veckors vidare maceration efter avslutad jäsning. En del av vinet läggs på 3000l fat och en del på 500l fat, vinet får mogna på dessa fat i 18 månader. Ingen tillsatt jäst används och bara en liten dos svavel tillsätts vid buteljering. 2010 är första årgång de skriver ut vingården på buteljerna 



Härligt rubinfärgat vin med låg till medelintensitet.
Till en början återhållen doft med hallon, sura körsbär och en pust av alkohol, efter ett tag öppnar vinet upp sig och bjuder på lite flinta-rök, en skvätt örter, snusklubba och annat gott. Fortfarande ungt och återhållet men i glaset växer den enorma fruktkoncentration fram som är (i mitt tycke) ett varumärke för Caroline och Jans viner. Efter ett tag i glaset kommer mer mognande toner fram, vi pratar bra tobak, en skvätt tjära och läder, men det ligger bara där snyggt i bakgrunden och backar upp frukten. 
Skyhög syra, tanninerna är små men fortfarande lite grova och ointegrerade, men som så många gånga förr; det är på paletten som vinet kommer fram och visar upp sin enorma koncentration tillsammans med den slanka, fokuserade kroppen. Hallonlakrits, en släng torkade örter, syrliga körsbär och mineraler dominerar i smaken, avslutet är långt och snyggt uttorkande. Gott och klockrent köp om man gillar ren, ungdomlig Sangiovesefrukt med en hel del kraft. 

Återigen är jag imponerad, dock sticker priserna i Sverige en del: 225sek i BS, men vilket vin och framförallt vilken potential, väntar nog med resterande flaskor ett tag. Men jag kommer definitivt dricka dem unga, det är den ungdomliga frukten och koncentrationen som det här vinet lever på.


Erik

4 kommentarer:

  1. Låter som något jag skulle gilla! :-) Vad ligger priset på i Italien?

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att inte gilla ;-) Jag kan inte minnas priset i butik, men ca 20-25€ på restaurang.

    Erik

    SvaraRadera
  3. Inte bara snygg etikett, det låter ju rätt gött också. Nu får det bli till att köpa nån ströflaska, har gått och vart småsugen på vin från Pian dell'Orino ett tag.

    SvaraRadera
  4. Inget att vänta på, bara slå till på en eller ett par! Så länge ung, fruktdriven och/men klassisk Sangiovese är din grej vill säga!

    Erik

    SvaraRadera