torsdag 15 november 2012

Etna, Piemonte & Champagne

Länge sedan jag skrev, mycket plugg och en del jobb har gjort det svårt. Dock har jag hunnit dricka en del bra grejer, här kommer ett par godbitar! 


Finnen har varit på Sicilien hela oktober och gjort vin, när vi möts upp i Stockholm har han med sig en butelj av följande vin:
Azienda Agricola Giulemi - Quantico Etna Rosso 2010, tillverkad på 95% Nerello Mascalese 5% Nerello Capuccio. Skriver ut 90/10 men enligt producenten själv är det snarare 95/5. Tillverkat i Velantis källare utanför Linguaglossa på Etnas nord-östra sida, cirka 700 meter över havet. Stockarna är 80 år gamla med lite nyplanteringar. Jäses i temperaturkontrollerat på ståltank och därefter två år på blandade barriquer, nya, gamla, franska, slovenska, vad du vill! Endast 1500 buteljer tillverkade. Arbetar helt naturligt, tillsätter inget svavel under hela framställningsperioden, och så klart efter filosofin ”vinet görs i vingården”.

I glaset får jag ett lätt granatfärgat vin, med mycket fällning på slutet. Färska hallon, frystorkade jordgubbar, mogna röda körsbär- inte sura bara mogna och röda, köttjuice, snygga toner av gröna örter och lite ekkryddor, vi tycker att Etna-klyschan- Pinot Noir korsad med Nebbiolo gör sig bra här. Det här är så bra, så gott, finns inget att klaga på. Även det är drickvänligheten som slår mig mest, så finns det en hög komplexitet i det här vinet och det bara växer och växer i glaset, underbart vin helt enkelt!


Jaha hur följer man upp det här då? Jo jag har även jag plockat med mig en Italienare- Bartolo Mascarello Barbera d'Alba San Lorenzo 2008. Vi är både väldigt svaga för Barbera och det här är så fruktansvärt bra, med en hög syra, ren ung blåfrukt, viol och lite söta kryddor. Tanninerna är helt klockrena, de finns där men är väldigt finkorniga och lätta, lagom för att ge en bra struktur till vinet. Lång eftersmak med lite alkoholhetta, men inget som stör, snarare tvärtom- man vill bara dricka en till klunk och en till, och en till.. Flaskan töms snabbt och sitter fint till vår väldigt spartanskt tillagade "tortellini i tomatsås". Vi hade för trevligt och blev lite runda under fötterna så inga bilder togs! 


Ett par dagar senare gick vi på lokal och målet var en flaska rosa bubbel från Chartogne-Taillet, 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir från Merfy (Marne). Alexandre Chartogne har arbetat med Anselme Selosse och tillämpar samma tillverkningsmetoder i både vingård och vineri. Riktigt bra Champagne, mycket röda bär, släng av röda äpplen och en sötfruktig smak som går i samma spår som doften. Väldigt snäll och lättdrucken Champagne, men gjorde sig inte så bra till ostronen på bordet så vi fick beställa in ett par glas Agrapart 7 Crus Brut Blanc de Blancs. Underbart ren och fräsch BdB från 7 stycken byar i Côtes de Blanc, 100% Chardonnay, 3 år på sin jästfällning och dosagen är perfekt integrerade 7g/l.


Erik

PS. Håll koll på bloggen inom en snar framtid för ett djupdyk i "odlarchampagne" DS.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar