söndag 23 september 2012

Priorat, Champagne & Côte-Rôtie


Det är mycket nu, mellan varven av plugg och provningar så hinner jag faktiskt dricka lite vin också. Nu i veckan var Ålänningen här igen och hade som vanligt med sig Champagne (bra gäst den där Finnen), och så sent som torsdags ramlade V in och hade även han med sig champagne! Just det, en provning har jag hunnit med: Patrik min trogne vapendragare när det kommer till Italienskt har även Priorat nära hjärtat, vilket vi fick erfara vid en provning häromdagen. 

Mas Doix Costers de Vinyes Velles 2004.
Vilket jävla vin, fyfan! Bästa priorat jag druckit och kommer högt på listan av bästa spanjorer likaså, balansen mellan fat, färsk frukt och intorkad dito var helt perfekt, sen syran, oj oj den syran så knivskarp och lyfter vinet som annars kunde blivit lite klumpigt. Tanninerna är mogna men med ett bra bett och så fina som de bara kan bli. Elegansen är total för att vara ett sådant kraftpaket!

Bild från Patrik



Foliage Extra Brut Hervé Jestin NV
Nystartad producent med ryska ägare, vinmakare är Hervé Jestin (tidigare var på Duval-Leroy) och han är lite av den första biodynamikern i Champagne vilket lyser igenom i Foliages produktion. För tillfället finns bara denna blend i deras sortiment, men ambitionerna är att utöka till fler. Chardonnay dominerad blend, viss del av vinet lagrat på ek för att sedan ligga på sin jästfällning 36 månader i flaska.

Söta citroner, äpplen i alla dess färger och en liten släng av vinäger- men bara sådär så det blir skitsnyggt! Gott och stramt är ledorden, ser fram emot fler viner från Foliage.   



Domaine Jamet Côte-Rôtie Fructus Voluptas 2010

Jamet behöver ingen presentation vid det här laget, vinet är dock av det lite ovanligare slaget. Det är deras andravin från Côte-Rôtie, de druvor som inte går i den ”riktiga” Côte-Rôtien går ner i detta vin, och ser inte lika lång tid på fat. 
Klassisk Jamet-näsa med massa gröna örter, mint, viol, lite kött och peppar. Det är inte frukten som kommer i första hand i det här vinet, men med lite luft så kommer även snygga björnbär, mörka körsbär och även lite ekkryddor. Gott och lättdrucket så man blir gråtfärdig!



Fleury Brut 1999
Ytterligare en biodynamisk Champagneproducent, Pinot Noir-dominerat vin den här gången, förmodligen 100 % PN. Jag blir faktiskt lite besviken på Fleury den här gången, brukar uppskatta deras lite ”fläskiga” stil annars. Men den här gången är vinet på gränsen till platt gällande moussen, för låg syra och varken jag eller F sätter det i Champagne… Dracks nog bäst för ett par år sedan.  




Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar