fredag 27 juli 2012

Radikon Ribolla Gialla 2005 och Il Colle Brunello di Montalcino 2004


Kvällen på Pitti Gola e Cantina fortsätter och upp på bardisken kommer en flaska orangefärgat vin från Stanko Radikon i Friuli, nära slovenska gränsen. Stanko gör alla sina viner i samma stil; ingen temperaturkontroll, lång macerationsperiod, gamla stora slovenska fat och inget tillsatt svavel. Från och med 2005 macererar alla vita viner med sina skal i fyra månader, tidigare experimenterade Stanko med macerationstider från sju dagar upp till nio månader. Vinerna lagras vidare på slovenska ekfat av olika storlekar i minst tre år eller tills Stanko tycker de är redo för marknaden. En lätt filtrering sker vid buteljeringen och vinet vilar i flaska minst ett år innan försäljning.    




I glaset får jag ett orangefärgat vin som är grumligt och med små, små partiklar i sig. På näsan visar vinet toner av apelsinskal, aprikoser både torkade och färska, och röda äpplen. I munnen bjuder vinet på hög syra, små fina tanniner, en stor rund kropp och en eftersmak med mycket aprikoser och en ton av järn. Lång eftersmak, inte för volatilt men inte helt rent heller. Påminner lite i stilen om Frank Cornelissens orangea men inte med lika volatila syror. Kul och gott vin men kanske inget som lockar mig hur mycket som helst, inte när man ser till priset på ca 30€ för 500ml.  



Kvällen avslutades med ett glas Il Colle Brunello di Montalcino 2004

Tät kärna med granatfärgad rim. Ett mer robust vin än Rosson från Cerbaiona, mer utvecklat, undervegetation, körsbär, blåbär, te, och jord.
Hög syra, snygga och runda tanniner med bra grepp. Inte så stor kropp, men elegant, eftersmaken domineras av hallon och håller i länge. Snygg, traditionell, välgjord Brunello


Erik

2 kommentarer:

  1. Kul med en post om Radikon. Besökte honom nyligen och det ska väl bli en post om det vad det lider. 05:an har jag inte provat men den mår säkert bra av ytterligare några år på rygg. Dessutom är ordentlig luftning ! och O när det gäller oranga viner. Prova gärna att föälja en flaska under några dagar.

    SvaraRadera
  2. Hej Ingvar. Åh kul med ett besök där, hoppas det var bra! Stanko verkar vara en skön människa! Håller med i vad du säger- lagring skulle inte skada.. Och vad gäller luftning, flaskan hade stått öppnad i kylskåp sedan dagen innan (ca 24h). Ser fram emot en post om Radikon!

    SvaraRadera