måndag 23 juli 2012

Il Poggione Rosso di Montalcino 2010


Il Poggione är en av de största producenterna i Montalcino (endast Col d’Orcia och Banfi är större) med sina 125ha vinrankor och 70ha olivolja. Än så länge har jag bara haft bra upplevelser gällande Il Poggione, men detta är första gången jag dricker deras Rosso di Montalcino.

Il Poggione Rosso di Montalcino 2010 är gjort på 100% Sangiovese från unga rankor, handskördade druvor, fermenteras i ståltank med ”submerged cap” under 12-15 dagar vid en temperatur runt 25° C. Efter avslutad jäsning mognar vinet i stora franska ekfat samt i barriquer i 12 månader, vinet vilar ett halvår på flaska innan det når marknaden. 
2010 var ett av de allra bästa åren någonsin när det gäller Brunello/Rosso enligt många producenter, inte lika fylliga viner som 2009 men elegantare så som jag har förstått det.  

  
Röda körsbär, blåblommigt, jasmin och rosor, otroligt floralt för att vara en Rosso di Montalcino i den här prisklassen. Bjuder på ett stänk mynta och såhär i början påminner vinet mer om Nebbiolo än Sangiovese. Efter en stund i glaset kommer det en överväldigande doft av ek och med den lite mineraler och mer rödfrukt, dock vädras ekdoften bort efter ett tag men godsakerna stannar. På paletten bjuder vinet på mer röda körsbär, ett uns mineral samt en liten ekton, de trevliga blommorna i doften hittar man inte lika tydligt här. Tanninerna är runda, syran hög och visst har vinet en del kropp ändå? Avslutar torrt och snyggt. Ett vin som är trevligare att dofta på än att dricka i nuläget, borde nog läggas undan ett år för att föra samman ek och frukt bättre. Det här vinet är rakt upp i min gränd och med ett pris på ca 10€  så är det inget annat än ett fynd.


Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar